Posiłki

Uprzejmie informujemy, że jadłospis wraz z wykazem składników alergennych jest codziennie dostępny na tablicy ogłoszeń w żłobku.

Lista składników alergennych

  • zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkiszowa, kamut lub ich odmiany hybrydowe oraz produkty pochodne –1
  • skorupiaki i produkty pochodne 2
  • jaja i produkty pochodne 3
  • ryby i produkty pochodne 4
  • orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne 5
  • soja i produkty pochodne 6
  • mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 7
  • orzechy tj. migdały, orzechy: laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, makadamia, pistacje i produkty pochodne8
  • seler i produkty pochodne 9
  • gorczyca i produkty pochodne 10
  • nasiona sezamu i produkty pochodne 11
  • dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2 12
  • łubin i produkty pochodne 13
  • mięczaki i produkty pochodne 14

 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)
nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności