Posiłki
Uprzejmie informujemy, że jadłospis wraz z wykazem składników alergennych jest codziennie dostępny na tablicy ogłoszeń w żłobku.
Lista składników alergennych
- zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkiszowa, kamut lub ich odmiany hybrydowe oraz produkty pochodne –1
- skorupiaki i produkty pochodne –2
- jaja i produkty pochodne –3
- ryby i produkty pochodne –4
- orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne –5
- soja i produkty pochodne –6
- mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) –7
- orzechy tj. migdały, orzechy: laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, makadamia, pistacje i produkty pochodne –8
- seler i produkty pochodne –9
- gorczyca i produkty pochodne –10
- nasiona sezamu i produkty pochodne –11
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2 –12
- łubin i produkty pochodne –13
- mięczaki i produkty pochodne –14
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)
nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności